Is een verzuimverzekering verplicht?

22 Mei 2019   –   Leestijd 3 minuten

Cliff Hogendoorn

Cliff Hogendoorn

Adviseur Verzuimverzekering

Is een verzuimverzekering verplicht? Het aannemen van extra personeel is een goed teken, het bedrijf groeit namelijk. Toch moet er voor de nieuwe werknemer veel geregeld worden. Van een arbeidsovereenkomst opstellen tot en met de salarisadministratie regelen. Daar komt ook altijd de vraag: Wat als personeel ziek wordt? Wat zijn onze verplichtingen en welke financiële risico’s loopt het bedrijf bij een zieke werknemer? We kunnen alvast verklappen dat een verzuimverzekering geen wettelijk verplichte verzekering is, maar verstandig is het dus wel.

Een verzuimverzekering is niet verplicht.

Met een verzuimverzekering beschermt u uw bedrijf tegen de financiële risico’s van een zieke werknemer. Hoewel deze financiële risico’s erg hoog kunnen zijn, is de verzuimverzekering niet wettelijk verplicht om af te sluiten. U kiest dus zelf of u zich hiervoor verzekert of zelf het risico draagt. Let er wel goed op dat wanneer een werknemer ziek is, u zich aan bepaalde regels moet houden. 

Loondoorbetaling zieke werknemer.

Als werkgever bent u namelijk wel verplicht om het loon van een zieke werknemer door te betalen. Hoeveel en hoelang is per situatie verschillend. Voor contracten van onbepaalde tijd geldt er een loondoorbetaling van 2 jaar. Bij een contract voor bepaalde tijd, krijgt de zieke werknemer tot het einde van het contract doorbetaald. Dat kan u dus veel geld kosten, terwijl er niet gewerkt wordt.

Welk bedrag moet u doorbetalen?

Hoelang is nu duidelijk. Dan komen we al snel bij de volgende vraag. Hoe veel? Wettelijk gezien ontvangt een zieke werknemer minimaal 70% van het bruto loon. Dit percentage kan afwijken wanneer het bedrijf zich heeft aangesloten bij een CAO. In de meeste CAO’s is voor het 1e jaar: 100% en het 2e jaar: 70% afgesproken. Toch zijn er ook CAO’s waarin andere afspraken staan. In de arbeidsovereenkomst staat dit altijd duidelijk aangegeven. Let hier dus altijd goed op.

Eenvoudig uw verzuimverzekering vergelijken?

Wij helpen ondernemers met het vergelijken en adviseren van de best passende verzuimverzekering. Doe een aanvraag en wij nemen binnen 24 uur contact met u op.

Wet Verbetering Poortwachter

Naast de verplichtingen omtrent loondoorbetaling bent u als werkgever ook verplicht om aan de regels van Wet Verbetering Poortwachter te voldoen. Deze wet is in het leven geroepen om het langdurige verzuim te beperken. Het idee is dat zowel de werkgever als werknemer samen met de arbodienst of bedrijfsarts er alles aan doen om de zieke werknemer zo snel mogelijk weer in het arbeidsproces te krijgen. Alle stappen die u volgens de Wet Verbetering Poortwachter moet doorlopen, ziet u in deze link

Waarom sluiten zoveel ondernemers een verzuimverzekering af?

Ondanks dat een verzuimverzekering niet verplicht is, wordt deze verzekering door veel ondernemers afgesloten. Dit heeft twee redenen. 

  1. De financiële gevolgen van een zieke werknemer zijn vaak erg hoog. Ondernemers dekken dit risico simpelweg af met een verzuimverzekering. 
  2. Er zijn veel mogelijkheden om zelf de dekking samen te stellen.

Geen enkel bedrijf is hetzelfde. Dat zorgt er ook voor dat het ene bedrijf een andere behoefte heeft qua verzuimverzekering dan het andere bedrijf. De eigen risico periode, het verzekerd percentage en werkgeverslasten wel of niet meeverzekeren zijn enkele voorbeelden waar verschillende mogelijkheden in zijn. Voor grote bedrijven is het zelfs mogelijk om een stop loss verzuimverzekering af te sluiten.

Wij helpen u bij uw verzuimverzekering

U ziet dus dat het afsluiten van een ziekteverzuimverzekering, hoewel niet verplicht, wel zeer verstandig is. Vergelijk daarom direct uw verzuimverzekering via onze website. Eerst nog een vraag stellen? Geen enkel probleem. Neem in dat geval contact met ons op.

Lees ook onze andere artikelen:

  • Welke factoren zijn van invloed op de premie van een verzuimverzekering? En hoe wordt de premie bepaald?
  • Is een verzuimverzekering echt zo duur? Op welke manieren blijft een verzuimverzekering betaalbaar? In dit artikel leggen we alles uit.
  • Wat kost een verzuimverzekering nou precies? Aan de hand van een aantal voorbeelden krijgt u een goed beeld van de gemiddelde kosten.