Stop loss verzuimverzekering

08 december 2020   –   Leestijd 5 minuten

Cliff Hogendoorn

Cliff Hogendoorn

Adviseur Verzuimverzekering

Een stop loss verzuimverzekering zorgt ervoor dat uw kosten niet te hoog worden wanneer personeel een langere tijd ziek is. U moet de loonkosten namelijk gewoon doorbetalen. Dat is meestal totdat de medewerker weer beter is en anders maximaal 2 jaar. Dat zijn flinke kosten. Gelukkig kunt u zich daar tegen verzekeren met een verzuimverzekering. Echter heeft u dan nog wel te maken met een eigenrisicoperiode. Maar wat nou als de kosten al in die eigenrisicoperiode te hoog worden? In dat geval kan een stop loss verzuimverzekering de oplossing zijn.

Wanneer kiest u voor een stop loss verzuimverzekering?

Een stop loss verzuimverzekering is vaak geschikt voor bedrijven met relatief veel personeel in dienst. Bij sommige verzekeraars is een stop loss verzuimverzekering daarom ook pas mogelijk vanaf 25 medewerkers. Bij een stop loss verzuimverzekering wordt de eigenrisico periode (gemeten in tijd) omgezet in een eigenrisico bedrag (gemeten in euro’s). Dit is handig wanneer u zowel personeel met een hoog salaris als personeel met een lager salaris hebt. De stop loss verzuimverzekering gaat dan in zodra een bepaald bedrag gepasseerd is. Het maakt daarbij niet uit of iemand 3 dagen ziek is, of 8 maanden. Zodra het door u gekozen bedrag wordt gepasseerd, betaalt de verzekering de kosten. U betaalt dan nooit meer dan het bedrag dat u kiest als stop loss grens. 

illustratie kantoor met vier mensen bij een vergadertafel

Onderzoek eerst uw gemiddelde verzuim

Een belangrijke tip die wij geven, is om eerst uw gemiddelde verzuim te berekenen, bijvoorbeeld van de afgelopen 5 jaar. Zo weet u vanaf welk bedrag u het beste de stop loss kunt laten ingaan. Ook krijgt u op die manier beter inzicht in met welk bedrag u vrede heeft en vanaf welk bedrag het te duur wordt. 

logo research

Een rekenvoorbeeld ter illustratie

Stel dat uw loonkosten € 500.000,- per jaar zijn.

Uit uw onderzoek komen de volgende verzuimpercentages van de afgelopen 5 jaar:

Jaar 1: 3%
Jaar 2: 5%
Jaar 3: 6%
Jaar 4: 4%
Jaar 5: 3,5%

Het gemiddelde verzuim is dan: 4,3%

4,3% van € 500.000 = € 21.500,-

Dit bedrag (€ 21.500,-) is uw gemiddelde kosten per jaar als gevolg van ziek personeel dat niet werkt, maar wel betaald moet worden. U heeft nu een idee over de kosten die u toch al heeft en of u dat veel vindt of niet. Nu kunt u bepalen vanaf welk bedrag u de stop loss verzuimverzekering wilt laten ingaan. Misschien vindt u het tot € 25.000,- geen probleem om zelf te betalen, maar wilt u dat vanaf dit bedrag de verzekering de kosten dekt. Of misschien heeft u liever dat de verzekering de kosten al vanaf € 19.000 dekt. De keuze is aan u. Door uw onderzoek heeft u in ieder geval een beeld van uw verzuimkosten en wat u daarvan vindt. Nu kunt u veel beter bepalen of een stop loss verzuimverzekering wat voor u is. 

pay logo

Uiteraard zijn deze besparingen een indicatie. Elke verzekeraar zal apart kijken naar uw situatie, waardoor uw besparing hoger maar ook lager uit kan vallen.

Ook is het belangrijk om te melden dat een langere eigen risico periode vaak niet interessant is voor kleine ondernemers. Een besparing van 10% op een premie van  €2.500,- per jaar, weegt namelijk niet op tegen de extra kosten qua loondoorbetaling. Voor hen hebben we een artikel geschreven over 4 manieren om te besparen op uw verzuimverzekering.

Voordelen van een stop loss verzuimverzekering

Stop loss verzuimverzekeringen komen natuurlijk met een aantal belangrijke voordelen. We sommen ze hier voor u op:

  • U weet dat u nooit meer kwijt bent dan uw stop loss bedrag. Dit zorgt ervoor dat uw kosten niet te hoog worden, maar ook dat uw jaar voorspelbaarder wordt. U kunt op dit gebied immers nooit meer een tegenslag ervaren. 
  • Als u een hoger eigen risico bedrag kiest, zijn uw premies lager.
  • De duur van verzuim is bij een stop loss verzuimverzekering niet meer van invloed. U betaalt nooit meer dan het door uw gekozen maximumbedrag.

Laat ons uw stop loss verzuimverzekering vergelijken

De stop loss verzuimverzekering verschilt per aanbieder. Zo is niet direct duidelijk bij welke aanbieder u het beste terecht kunt. Per situatie kunt u namelijk andere voordelen belangrijker vinden. Wij vergelijken daarom de verzuimverzekeringen. Daardoor maakt u altijd de beste keuze en bespaart u jaarlijks op uw premies. Neem daarom vandaag nog contact met ons op. Wij helpen u graag.

Review cijfer klantenvertellen
Cliff Hogendoorn

Cliff Hogendoorn

Adviseur Verzuimverzekering

Eenvoudig uw verzuimverzekering vergelijken?

Wij helpen ondernemers met het vergelijken en adviseren van de best passende verzuimverzekering. Doe een aanvraag en wij nemen dezelfde dag nog contact met u op.

Lees ook onze andere artikelen:

  • Welke factoren zijn van invloed op de premie van een verzuimverzekering? En hoe wordt de premie bepaald?
  • Nee, de verzuimverzekering is geen verplichte verzekering. Maar er zijn wel andere verplichtingen wanneer u werknemers in dienst heeft.
  • Wat kost een verzuimverzekering nou precies? Aan de hand van een aantal voorbeelden krijgt u een goed beeld van de gemiddelde kosten.