De premie van uw verzuimverzekering berekenen

3 Juni 2019   –   Leestijd 3 minuten

Cliff Hogendoorn

Cliff Hogendoorn

Adviseur Verzuimverzekering

Hoe kan ik de premie van een verzuimverzekering berekenen? Dit is een vraag die wij vaak van ondernemers krijgen. Dit is nog niet zo’n eenvoudige vraag. Er zijn namelijk veel factoren die van invloed zijn op de premie. In dit artikel behandelen we alle factoren en een voorbeeld berekening. 

Welke factoren hebben invloed op de premie van een verzuimverzekering?

Laten we beginnen met het inzichtelijk maken van de factoren die van invloed zijn op de premie. Het is hierbij goed om het onderscheid te maken tussen factoren waar u als ondernemer wel invloed op heeft en factoren waar u geen invloed op kunt uitoefenen.

Factoren waar u wel invloed op heeft:

 • Verzekerd percentage
 • Eigen risico periode
 • Werkgeverslasten wel / niet meeverzekeren

Factoren waar u geen invloed op heeft:

 • Bedrijfsactiviteiten
 • Aantal werknemers
 • Gemiddelde leeftijd werknemers
 • Bruto loon werknemer
 • Verzuim van de afgelopen jaren

Hoe zwaar de factoren wegen kan verschillen per verzekeringsmaatschappij. Elke verzekeringsmaatschappij houdt rekening met de bovenstaande factoren. De ene verzekeraar weegt echter oude werknemers, bepaalde bedrijfsactiviteiten of hoog verzuim zwaarder dan andere verzekeraars. Om deze reden is het goed om verschillende verzekeraars voor uw verzuimverzekering te vergelijken.

Hoe ziet een berekening van een verzuimverzekering eruit?

We weten inmiddels van welke factoren de verzuimverzekering afhankelijk is. Hoe ziet zo’n berekening er dan uit? Alle bovengenoemde factoren leiden tot het zogeheten premie-percentage. Dit percentage moet u vermenigvuldigen met de totale bruto loonsom van het bedrijf. Hieronder een voorbeeld:

Premie percentage: 2,30%
Totale bruto loonsom: € 155.000,-
Premie verzuimverzekering: € 155.000,- x 0,0230 = € 3.565,- per jaar

Let er goed op dat dit premie percentage alleen geldt voor de verzuimverzekering. Vaak bieden verzekeraars ook de mogelijkheid om de arbodienstverlening via hen af te sluiten. Deze kosten zijn vaak niet meegerekend in het premie-percentage.

Meer informatie over verzuimverzekeringen berekenen?

Wilt u meer weten over de scherpste premie van uw verzuimverzekering of de totstandkoming van een berekening? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan via mail of telefoon (085- 1300 568).

Eenvoudig uw verzuimverzekering vergelijken?

Wij helpen ondernemers met het vergelijken en adviseren van de best passende verzuimverzekering. Doe een aanvraag en wij nemen binnen 24 uur contact met u op.

Lees ook onze andere artikelen:

 • Nee, de verzuimverzekering is geen verplichte verzekering. Maar er zijn wel andere verplichtingen wanneer u werknemers in dienst neemt.
 • Is een verzuimverzekering echt zo duur? Op welke manieren blijft een verzuimverzekering betaalbaar? In dit artikel leggen we alles uit.
 • Wat kost een verzuimverzekering nou precies? Aan de hand van een aantal voorbeelden krijgt u een goed beeld van de gemiddelde kosten.